För att försöka minska spridningen av coronaviruset så har Smålands Fotbollsförbund idag beslutat att ställa in vårsäsongens matcher i samtliga lokala serier. Så här förklarar förbundet situationen. Med SvFF:s riktlinjer i fokus har SmFF:s styrelse, tävlingskommitté och domarkommitté kommit överens om följande gällande distriktets verksamhet:

Alla tävlingsserier Div 2, 3, 4 Dam samt Div 4, 5, 6, Utv. serier, Junior P18 Herr skjuts upp på samma sätt som SvFF:s lägre förbundsserier Div 1 Dam samt Div 2 och 3 Herr. Dessa serier spelas som enkelserier och startar i juni med höstomgångens spelordning som tävlingsgrundande. Serierna spelas och avslutas med planerat kvalspel i oktober.

Lokala träningsmatcher kan spelas på alla nivåer om de följer Folkhälsomyndigheternas råd och riktlinjer. Här är viktigt att betona skillnaden mellan tränings- och tävlingsmatch. En träningsmatch kan ställas in utan större konsekvenser. Det är inte förhållandet med en tävlingsmatch.

Vi hoppas att alla kommer att ha förståelse för dessa beslut och att de kommer att respekteras. Det kommer att krävas mycket av oss alla men tillsammans ska vi reda ut och ta oss igenom denna svåra situation.

Varför träningsmatcher men inga tävlingsmatcher?

Det har kommit in flera frågor och synpunkter kring spel i lokala serier kontra träningsmatcher och här kommer ett försök till förklaring från Mats Larlind på Smålands FF.

Det finns flera anledningar till att vi kan tillåta träningsmatcher och inte tävlingsmatcher. Att starta tävlingsspelet nu och om en månad se att Coronaläget tvingar till totalt avbrott är en anledning.

Att eventuellt få en situation där vi har seriespel men där lag har många sjuka är inte bra, dels för smittspridningen och dels för att det blir knepiga situationer med matchflyttar och lag som lämnar WO. Regelverket kring när, om och hur en match kan ställas in och sedan spelas igen blir omöjligt att få bra kontroll på.

Att vi har en tredje part, domarna, att ta hänsyn till när det gäller resor och sjukdom är ytterligare en aspekt.

Träningsmatcher kan planeras (gärna lokalt) och genomföras men har spelare symptom ska de stanna hemma – kanske är det så att man som spelare har lättare att ge återbud till en träningsmatch än om poäng står på spel.

Nu förlänger vi försäsongen och hoppas att vi ser ett ljus i slutet av tunneln.

Följ utvecklingen på smalandsfotbollen.se.